Çar. Oca 22nd, 2025

Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın İlk Yılı Tamamlandı: Ara Değerlendirme Raporu Açıklandı

By Haberyaz Haz22,2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bakanlık tarafından hazırlanan ilk Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın birinci yılını tamamlarken ara değerlendirme raporunu sundu. Göktaş, “Yürütülen çalışmalar sonucunda engelli çocukların doğumdan itibaren ilkokulun ilk yıllarına kadar takip edilip desteklenmesini amaçlayan Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemi’ni kuracağız. Sistemin oluşturulması için UNICEF ve ilgili kamu kurumlarının iş birliğiyle bir pilot çalışma başlatacağız,” dedi.

Göktaş, 2023-2025 yıllarını kapsayan Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın 3 Şubat 2023’te yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile tüm taraflarca uygulanmaya başladığını hatırlatarak, “İstihdamdan erişebilirliğe, eğitimden sağlığa, sosyal yaşama katılımdan hakların korunmasına kadar 316 faaliyeti kapsayan ilk Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı’nın birinci yılını tamamladık. Ara değerlendirme raporunu Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu’nun 21 Mayıs’taki toplantısında paylaştık,” diye ekledi.

Bakan, bir yıllık dönemde engellilik alanında hak temelli yaklaşımın yaygınlaştırılması ve farkındalık geliştirilmesine yönelik çok sayıda çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, “Kamu kurumları ve farklı kesimlere yönelik engelli hakları farkındalık eğitimleri düzenledik. Erişilebilirliği teşvik edici çalışmalar yaptık. Teknik kapasiteleri artırmak için kamu kurumlarına yönelik eğitim atölyeleri düzenledik. Erişilebilirlik logosunun kullanımı genişletildi ve farklı sektörlerde erişilebilirliği yaygınlaştırmak için çalışmalar yapıldı,” dedi.

Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Sistemine değinen Göktaş, “Özel gereksinimi olan çocukların doğumdan ilkokul çağına kadar nitelikli bakım, sağlık, koruma ve eğitim hizmetlerine erişimlerini sağlamak amacıyla erken müdahale çalışmalarını yürütüyoruz. Bu çalışmayı UNICEF ve ilgili kamu kurumları iş birliğiyle başlatacağız,” ifadelerini kullandı.

Bakan, bakım merkezlerinde yaşayan engelli bireylerin daha iyi hizmet alabilmesi için Bakım Hizmetleri Kalite Standartları (BHKS) kapsamında değerlendirmeler yaptıklarını hatırlatarak, “Uzun dönemli bakım hizmeti sunan kuruluşlarımızı güçlendiriyoruz. Özel engelli bakım merkezlerine teşvik ödemesi yaparak kalitesini artırmayı hedefliyoruz. Bu merkezlerde ihtisaslaşmış bakım kalite standartları geliştirilecek,” dedi. Ayrıca, teknolojik gelişmelerin takip edilerek, KALDES sistemi gibi bilişim sistemleri ile kalite bilgi yönetim sisteminin bağımsız bir şekilde geliştirileceğini belirtti.

Göktaş, “Engelli ve Yaşlı Alanında Uzun Dönemli Bakım Hizmeti Sunan Kuruluşlarda Afet ve Acil Durum Planı Geliştirilmesi projesini hayata geçiriyoruz. Özel gereksinimli bireylerin afet yönetim planlarını geliştireceğiz. 6 Şubat depreminden etkilenen 11 ilde afet sonrası iyileştirme çalışmaları kapsamında erişilebilir çadır ve konteyner kentler oluşturacağız. Rehabilitasyon hizmetleri planlayarak, bakım modellerinden faydalanmalarını sağlayacağız,” dedi.

Related Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir