Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla engelli kimlik kartı başvurularını e-Devlet sistemi üzerinden kabul etmeye başladığından beri, Ağustos 2021’den bu yana 234 bin 588 kişi bu hizmetten faydalandı.
Bakanlık, 1998 yılından itibaren yüzde 40 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşlara engelli kimlik kartı veriyor. Bu kartlar, engelli veri tabanı oluşturulması ve engellilere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanma amacıyla kullanılıyor.
28 Ağustos 2021’den itibaren engelli kimlik kartı başvuruları e-Devlet üzerinden alınmaya başlanmış ve bugüne kadar 234 bin 588 kişi bu sistem üzerinden başvuru yaparak engelli kimlik kartı sahibi olmuştur. Halen 4 kişinin başvuru süreci devam etmektedir.
Başvuru işlemleri https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu linkinden yapılmaktadır. Başvuru sırasında vatandaşlık kimliği, fotoğraf ve adres bilgileri MERNİS sistemi üzerinden, engelli sağlık kurulu raporu ise Sağlık Bilgi Sistemi (SBS) üzerinden alınarak dijital ortamda kart düzenlenmektedir. Düzenlenen kimlik kartı, başvuru sahibinin beyan ettiği adrese veya MERNİS’te kayıtlı adrese 15 iş günü içerisinde gönderilmektedir.
Vatandaşlar, aynı zamanda ikamet ettikleri ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne de başvurarak engelli kimlik kartı alabilmektedir. Bu başvuru için 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği gerekmektedir. Bakanlık, bugüne kadar 1 milyon 137 bin 309 vatandaşın engelli kimlik kartı sahibi olmasını sağlamıştır.
Engelli kimlik kartına sahip olan vatandaşlar toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat, belirli hava yolculuklarında indirim, tek konut emlak vergisi muafiyeti gibi pek çok avantajdan faydalanabilmektedir. Ayrıca eğitim araç-gereçlerinde KDV muafiyeti, müze, ören yeri, milli parklar ve devlet tiyatrolarını ücretsiz ziyaret etme hakkı da bulunmaktadır. Engelli vatandaşlar için TOKİ projelerinde de yüzde 5 oranında konut ayrılmaktadır.